Oktober

Rondellhund

Lars Vilks är död. Konstnären som levt under dödshot och med personskydd omkom i en bilolycka igår. Om nu islamisterna som satt ett enormt pris för att se honom död lyckats infiltrera den svenska säkerhetspolisen, om chauffören varit vårdslös eller om de helt enkelt hade en fruktansvärd otur är fortfarande oklart.

Lars Vilks konst som sådan är inte i min smak och verket som retade upp en hel muslimsk värld är i mitt tycke direkt ful. Däremot önskar jag att det hade mottagits på ett väldigt annorlunda sätt. I vår fria del av världen, i ett samhälle där yttrandefriheten är ett signum och den konstnärliga friheten ska få flöda fritt är det märkligt att en ful liten blyertssketch fått direkt motsatt effekt. Jag har full respekt för att många muslimer inte själva porträtterar sin profet och självfallet gör de inte heller karikatyrer av honom. Men det är väldigt anmärkningsvärt att det finns alla möjliga karikatyrer av de andra världsreligionerna utan att deras företrädare utfärdar dödslistor och ägnar sig åt politiska påtryckningar och hot. I Sverige gick det till och med så långt att socialdemokratiska regeringsföreträdare fick hemsidor, där muslimska karikatyrer publicerades, nedstängda. Socialdemokraterna om några ska väl värna allas lika rätt, tänker jag. Och det blir väldigt fel när en religion får sätta agendan för hur alla andra religioner, ateister och agnostiker ska förhålla sig till dem. Självklart är det valfritt för alla muslimer och alla andra att bojkotta t ex judiska varor, kristna företagare eller avfärda new age som dåreri. Men man har inte rätt att hata, hota och skada dem som tycker, tänker och agerar annorlunda. Och när man ändå gör det, anser jag att hela världen oavsett religion eller avsaknad av sådan ska stå upp för yttrandefriheten, den konstnärliga friheten och människans fria val. Man ska inte avstå att publicera och självcensurera av rädsla – av gott omdöme, absolut. Men inte på grund av hot. Det kommer alltid att finnas idioter i världen och det kommer alltid att finnas människor som hatar, i alla trossamfund. Men det är alla andra som definierar vilken värld vi vill leva i och hur vi ska förhålla oss till varandras olikheter. Hur man än vänder sig kommer det alltid att finnas människor som tycker olika om stort och om smått. En liten ful blyertsteckning kan rimligen inte få tillåtas att bli ett sådant sprängstoff att ingen vågar visa den av rädsla för att sprida död och förintelse kring sig. Rita en ful karikatyr tillbaka så är ni kvitt istället. Eller gå inte på just den konstutställningen där konst utanför din smak visas, välj en annan. Punkt.