Oktober

Att vara eller inte vara…

…rädd för vargen är en fråga som är ungefär lika enkel att diskutera som att stoppa huvudet i ett getingbo och hoppas på att man inte blir stucken ? Många är av den bestämda åsikten att allt, oavsett om det är varg eller något som helst annat, som inte passar in i deras världsbild eller bekvämlighet ska elimineras ? Jag är av en liten annan åsikt. Jag tycker att man först ska börja med att göra så gott man själv kan och se hur man själv kan vara en del av lösningen innan man bestämmer sig för att godtyckligt utplåna allt runtomkring sig som uppfattas som störande ?

Vargarna är tillbaka i Småland igen ? De tröttnade på de skånska gåsarna och vandrade tillbaka för lite fler småländska lamm. Och nu ska de skjutas – igen! Jag kan förstå att det är fruktansvärt hemskt att hitta sina får döda och skadade i hagen. Jag skulle själv bli alldeles paralyserad av sorg om jag kom ut och såg mina djur sönderslitna och döende? Men samtidigt vet jag att jag gjort allt i min makt att skydda dem mot faror. Det gjorde jag långt innan vargarna vandrade förbi här. För vad jag kände, när vi hägnade in all vår mark med högt staket, var att vad som skulle vara värre än att en räv, lo eller varg kom in i hagen och dödade våra djur var att människans bästa vän gjorde det ? Jag kan acceptera att hungriga vilda djur äter för sin överlevnad – men inte att sällskapshundar tillåts att rasta av sig i hagar med djur enbart för nöjes skull, med skadade lamm och brutna ben på tackorna som följd. Resultatet blir det samma – döda djur, men till absolut ingen nytta, vilket ändå hade varit fallet om rovdjur gått in i hagen och ätit sig mätta. Så vi stängslade – ordentligt ? Lite sorgligt egentligen att man själv ska behöva bekymra sig om och ta ansvar för sådant som borde vara självklart för alla som skaffar sig en hund – men det finns folk och sen finns det andra individer som anser att hundar ska springa lösa ute på landsbygden. Jag till och med råkade stänga in en i trädgården en gång när jag kom hem ? Numera stänger jag även grindarna efter mig när jag åker hemifrån. Men samtidigt har vi tack vare det bra stängsel till skillnad från många av dem som nu hittat sina djur döda, så mycket mer kan vi inte göra.

För Hippie har nog inte läst sin rasstandard ordentligt. Eller så blev det någon rumänsk språkförbistring som gör att hon hellre går in och lägger sig i soffan när hon pratat klart med fåren stället för att vakta dem mot allsköns faror.

Nöjda och nyklippta är de i alla fall ?