November

Det som göms i snö…

Inte så mycket snö än så att man kan dölja all skit som samlas i hundvärlden… Men finns det ingen snö kan man alltid stoppa huvudet i sanden! Eller låtsas som att det regnar! Man kan titta på löven som blåser där borta! Eller så kan man bara vända kappan efter vinden! Ja, tänka sig så mycket man kan göra för att egentligen slippa göra någonting…

Nej, det här är inte något taffligt sätt att försöka smuggla Funny över gränsen utan Henriks heroiska insats att bära henne över en färist på Öland för många år sedan! Men bilden är ganska talande…

Med anledning av SVTs program “Älskade smuggelhund” kan jag inte låta bli – den här gången heller – att reflektera över den mänskliga naturen… Och skämmas… Och innerligt hoppas på att nästa program bringar mer klarhet i vilket syfte som SVT har med sin berättelse – egentligen…

Nu lämnar programmet en stor klump i magen… Inte för att hundar utomlands och här hemma verkligen far illa i sina valpfabriker eller att skrupelfria personer profiterar med hundarnas liv som insats på fullkomligt groteska vis. Inte heller för att falska intyg säljs till högstbjudande eller inte ens för att hundar dödas på grund av vår nonchalans. Allt detta gör inte någon klump i magen, utan ett stort hål i hjärtat! Klumpen däremot kommer av att hela programidén verkar handla om en hund från en av SKKs egna uppfödare – inte en valp såld på en bakgata utan vare sig stamtavla eller identitet på säljaren. Utan en valp med tillhörande SKK-dokumentation – allt svart på vitt, eller ja, grönt om man nu ska vara noga. Och det ska man!

Jag vet att det på våra sjukhus går omkring läkare och sjuksköterskor med köpta utbildningsbevis och att våra vägar trafikeras av yrkeschaufförer som betalat någon som skrivit ut deras förarbevis – så naturligtvis finns det veterinärer som, mot en summa pengar, kan fylla i all dokumentation så att vilken liten rabiat gatuhund som helst kan passera vår gräns utan att några frågor som helst behöver ställas. Så självklart kan vem som helst bli totallurad av en uppfödare som bemödat sig så mycket med att göra fel – om man nu köper en utlandsregistrerad hund på en bakgata! Eller i de fall då uppfödaren smugglat in valpar till Sverige och i sina papper till SKK uppger en annan registrerad tik och hane än de fullkomligt okända föräldrarna från valpfabriken – då är det verkligen svårt att upptäcka att något fel begåtts. Men om man nu vill göra det, tar man inte det säkra före det osäkra och följer SKKs alla andra regler till punkt och pricka? Just för att på så sätt inte behöva få strålkastarna på sig i onödan? Den här uppfödaren har med SKKs goda vilja fått sina valpar registrerade trots att tiken var för ung vid parningen. Borde man inte varit så smart att man uppgav rätt ålder på tiken om man nu bemödat sig med att ljuga om precis allting annat? Ja, jag vet inte vad som kommer att visas i nästa program men jag hoppas verkligen att det som framkommer då ställer SKK i lite bättre dager än vad som hittills visats. För just nu så är den där klumpen i magen fortfarande kvar… Sen kan jag ju alltid tycka att regler ändå är till för att följas- paras tiken för tidigt registreras inte valparna och smugglar du in en hund och du får rättsliga påföljder av det ska du inte heller få registrera vare sig kennelnamn eller valpar i SKK… Valparna kommer förmodligen ändå att säljas, sorgligt nog, men inte under SKKs beskydd…