Juni

Tisdag 11 juni

Jag blir både glad och ledsen över att SKK på sin hemsida återigen uppmanar folk att inte köpa smuggelhundar. Det finns sedan tidigare kampanjer för att få folk att inte köpa blandraser eller oregistrerade hundar. Jag blir glad över att problemen uppmärksammas och ledsen över att det behövs göras…
Men det som gör mig allra mest bedrövad är att SKK inte verkar ha den allra blekaste aning om vilka mekanismer som gör så att folk faktiskt skaffar antingen smuggelhundar, blandraser eller en kombination av dessa… I dagens samhälle är det ytterst få människor som kan påstå att de faktiskt inte visste att det var farligt, förbjudet eller bara rent dumt. Gemeneman googlar det mesta och är inte oupplysta överhuvudtaget – tyvärr. SKKs kampanjer missar målet med ganska många meter i och med att deras kampanjer syftar till just det – upplysning och information. Om jag som ändå är hundägare tar illa vid mig av deras något överlägsna och mästrande ton, hur sjutton reagerar då folk som funderar på att skaffa sin första hund??!! Tanken är jättegod hos SKK att om bara “vanligt folk” fick kunskap skulle de göra rätt. Men har de frågat “vanligt folk” varför de köper en smugglad blandrashund?? Troligen inte eftersom en sådan hund eller dess ägare inte har väldigt mycket att göra i en organisation som SKK eftersom vare sig den eller husse är medlemmar… SKKs uppfödare är höjda till skyarna av sin egen organisation och det är ju på ett sätt bra men inte alltid med sanningen överensstämmande eftersom många blandrasuppfödare är sjutusan så mycket bättre både med sin inställning till människor och sin hundhållning än vad SKKs uppfödare är och många dokument är inte alls vad de ser ut att vara eftersom det klippts och klistrats värre än på förskolan hemma hos många av SKKs uppfödare, om man ens får alla papper man ska ha… Så ja, jag har full förståelse för att folk som tröttnat på att bli skrivna på näsan köper sig en hund helt enkelt – oregistrerad, smugglad eller vad som helst annat. Tycker jag att det är fel? Självklart! Det är potentiellt dödligt till och med i vissa fall – både för hunden, för ägaren och för oss andra i deras närhet! Så sluta med det!